EN FORUNDERLIG VERDEN

dsc01100

Denne artikkele skrev jeg i 2009 og postet den i Nationen og tapstallene er fra samme periode , men ingenting har forandret seg , de samme argumenter fra rovdyrmotstandere brukes om og om igjen for alt det er verdt.

 

Rovdyra i Norge har blitt så rare.
De har begynt å sette seg på trappene til folk , og overalt i hele landet sitter ulvene, gaupene, jervene og bjørnene og venter på menneskene.
De har tilogmed begynt å møte opp ved skolebussene, og over hele landet forsvinner livskvaliteten som sand i ett timeglass.
Det eneste som kan gi dem livskvaliteten tilbake , er hvis alle rovdyra blir skutt.
Men vi er mange som synes at livskvaliteten betinger at rovdyrene får leve sitt liv etter egne premisser.
Norsk sau og geit er av den formening at hvis ikke mesteparten av jervene "blir tatt ut , ender det med en fiasko for sauedriften .
Men faktum er det at i årevis har sauedriften vært en katastrofe , ikke på grunn av rovdyra , men av selve driften som en del av bøndene praktiserer.
Er det ikke snart på tide med en mere kreativ løsning enn den evige geværforvaltningen som dette landet har bedrevet altfor lenge.
Norge har etterhvert fått en del nye nordmenn , som kommer fra land hvor respekten for dyr er adskillig høyere enn i Norge og hvor gjeterdrift er en tradisjon, som det var i dette landet noen tiår tilbake.
Jeg er ganske sikker på at en del av dem ville sette pris på å gjenoppta dette yrket i sitt nye hjemland og at staten heltsikkert ville bidra med økonomiske løsninger.
I løpet av de siste 10 har staten utbetalt erstatninger på tap av husdyr til rovvilt til ca. kr. 520 mill.
Seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning ( les naturrasering ) , Morten Kjørstad er av den oppfatning at uttaket av jerv har vært meget hardt for bestanden .
Ifølge statistisk sentralbyrå for 2007 / 2008 ble 77 jerver drept av forskjellige årsaker .
49 av dem ble drept i nødverge , 24 i lisensfelling , 3 ble drept i trafikken og enda en av ukjent årsak.
Det er påvist ulovlig jakt på jerv fra Finnmark i nord til Snøhhætta i sør , og i enkelte områder har omfanget av illegal jakt vært større enn legal jakt.
Og disse tap blir ikke regnet med når myndighetene bestemmer jaktkvotene for neste år.
Opprinnelig kvote på jerv for 2009 var på 89 dyr , men ble redusert til 86 på grunnlag av klage fra Fellesaksjonen for ulv .
Jeg ønsker å stille ett spørsmål til " Norsk sau og geit "og andre impliserte innenfor sauenæringen :
"Når skal dere begynne å følge Lov om dyrevelferd ,som sier meget konkret at enhver dyreeier har juridisk og moralsk forpliktelse til å påse at ingen dyr lider nød enten ved angrep på rovdyr eller mangel på tilsyn "
Hvert år dør ca. 120000 lam før de kommer i utmarka .
Likeledes dør ca. 130000 sauer av helt andre grunner enn angrep av rovdyr.
Dette spørsmålet ville jeg ha satt meget stor pris på å få besvart.Bildet er malt av Alltidskunstner Rune Olsen ( 1948 - 2005 ).

 

Annonser
Publisert Kategorier ROVDYRPOLITIKK, VideoStikkord , , , , ,

Om 7Xx7duUS

Født i Oslo i 1944 av foreldre Margit Elisabeth Dollonen .f. 1924 og Hermann Johannes Seppola , f. 1920 , som ble tvangsevakuert fra Honningsvåg da nazistene brente hjemstedet . De flyttet tilbake til Honningsvåg umiddelbart etter freden . Jeg fikk 3 andre søsken , som dessverre ikke lever idag . Jeg har 2 barn , er opptatt av politikk og alt som rører seg i samfunnet , skriver mye og deltar i diskusjoner , spesielt om barnevern som jeg betegner som salg av barn og ødeleggelse av familien som status. Bor i dag på Otteid med mine katter , dyrker økologiske grønnsaker , er vegetarianer , er glad i naturen . Har 2 snille barn .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.